Kongruencja? :(
Jack: x = ?
7x ≡ 37 (mod 9)
Pomoze ktos ? : )
14 cze 22:40
jc:
7 x ≡ 37 ≡ 1 (mod 9)
4*7 − 3*9 = 1
x = 4 + 9k, k ∊ Z
14 cze 22:50
Saizou :
albo tak
7x ≡ 37 mod 9 /*4
28x≡4 mod9
x≡4 mod 9→x=4+9k gdzie k jest całkowite
14 cze 22:54
Mila:
Szukasz odwrotnej do 7 w Z9
Rozszerzony Algorytm Euklidesa albo na piechotę.
7*1=7=7(mod9)
7*2=14=5(mod9)
7*3=21=3(mod9)
7*4=28=3*9+1⇔7*4=1(mod 9)
7x=37(mod 9) /*4
28x=148 (mod 9) , 148=16*9+4
1x=4 (mod9)
===========
14 cze 22:55
Jack: Dziekuje bardzo
14 cze 22:58
Mila:
14 cze 22:59
Jack: musialbym gdzies o tym dokladniej poczytac
14 cze 23:02
14 cze 23:10
Jack: dziekuje raz jeszcze
14 cze 23:13
Saizou :
Jeszcze zachodzi pytanie czy każdy element w Z
9 jest odwracalny

ale akurat 7 jest
14 cze 23:16
jc: 3 i 6 nie są odwracalne
14 cze 23:18
Saizou :

, ale to tak na przyszłość było
14 cze 23:20
Benny: Chyba jest jakieś twierdzenie, że Z
p jest ciałem, jeśli p jest liczbą pierwszą
14 cze 23:23
Saizou :
Benny z drugiej strony masz tw., że jeśli pierścień przemienny z 1 jest skończony,
to każdy element jest dzielnikiem zera albo elementem odwracalnym.
A skoro Zp gdzie p jest pierwsze jest ciałem to nie ma dzielników zera, zatem każdy element
jest odwracalny
14 cze 23:26
Benny:
14 cze 23:28
Metis: Benny i jak tam Algebra?
Saizou ty chyba też miałeś egzamin?
15 cze 00:02
15 cze 00:16
Benny: Szkoda gadać, mogę Ci pokazać co było jak chcesz, ale to był dramat z jakimi obliczeniami
trzeba było się tam borykać
15 cze 00:23
Metis: Pokaż
15 cze 00:24
Metis: Milu 
, trzeba będzie się zabrać jeszcze w tym tygodniu za naukę.
15 cze 00:26
15 cze 00:30
Metis: No ciekawe

Będzie na pewno dobrze
15 cze 00:32
Saizou :
liniówka

to to jeszcze jest normalne

ja mam egzamin z alg we wtorek, ale z abstrakcyjnej
15 cze 10:15
Benny: Może i normalne, ale co tam po drodze wychodziło czasem to brak słów

Co tam na abstrakcyjnej będziesz miał?
15 cze 10:28
Jack:
Mam takie male pytanko
od czego zaczac
1. calki
2. zespolone
?
i w jakim "dziale" znajduje sie kongruencja ?
oraz
3. funkcje cyklometryczne − czy cos wiecej powinienem wiedziec niz dziedzina, zbior wartosci
i proste przeksztalcenia typu
15 cze 19:09
Benny: Zespolone są najwcześniej
15 cze 19:20
jc: Na jaki kierunek się wybierasz?
15 cze 19:42
Jack: informatyka.
15 cze 21:25
jc: Poczytaj sobie jakąś miłą książkę z matematyki związanej z informatyką
np. Matematyka konkretna Knutha.
A może Histerie Matematyczne Stewarta ?
Technikę poćwiczysz na studiach, poradzisz sobie.
Przy okazji. Rachunki modulo jakaś liczba są teraz bardzo ważne w zastosowaniach
(szyfrowanie RSA).
15 cze 21:38
Metis: Jack zaczynasz uczyć się jakiegoś języka programowania?
15 cze 21:40
jc: Też dobry pomysł
15 cze 21:41
Metis: 
Dużo czasu i możemy coś się poduczyć

Muszę znaleźć post
Dziadka Mroza, w tamtym roku naprowadzał innych i pomagał przy nauce.
15 cze 21:46
Jack: zaczynam c++ , znaczy troche w liceum mialem, ale to podstawy html i c++.
A tak to chce wlasnie matme troche zrobic, no i c++

Znalazlem na youtube kogos kto dobrze tlumaczy, wiec damy rade !
15 cze 21:57
Jack: a moglby ktos jeszcze podpowiedziec czy rownania rozniczkowe raczej sa przed calkami czy po ?
15 cze 21:57
15 cze 21:58
Mateusz: Zelent tłumaczy w porządku ale poszczególne etapy robi wg mnie nieco chaotycznie i w złej
kolejności
15 cze 22:21
jc: A może Python?
15 cze 22:24
Jack: do pythona to nie mam zadnej ksiazki i nie widzialem zeby ktos mowil o co chodzi − np na
youtube...
Sadzisz ze sie przyda?
wszystkich jezykow i tak nie da rady na raz sie nauczyc : D
15 cze 22:30
jc: W pracy nie wiem. Na informatyce to pewnie zależy od miejsca.
Wszędzie się znajdą wielbiciele haskala, prologa, ...
Znajoma studentka, używa częściej pythona, niż c++ (zaczynała sama od php),
chyba że czas wykonania jest istotny. Spójrz do Wiki na django.
15 cze 22:43
Metis: Ja też zabieram się za matematykę, no ale to będę traktował w ramach przyjemności

W ramach nauki to chciałbym opanować dobrze C++, PHP, JavaScript, HTML+ CMS.
Do tego muszę zrozumieć jak to wszystko działa, czyli takie podstawy pamięci RAM/ROM itd.
15 cze 22:47
Metis: *HTML + CSS.
15 cze 22:50
jc: Masz czas i możesz poznać coś zupelnie nowego

Potem jest trudno − po co, skoro to co się zna, wystarcza?
15 cze 22:52
Jack: no, ja wlasnie mialem tam html + css,
na codecademy.com to jest kurs wlasnie html+css za darmo
15 cze 22:53
Metis: Hmmm, nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem
jc , ale sugerujesz, że nie powinienem się uczyć
tego wszystkiego ?
15 cze 22:55
jc: Bardzo ambitny program

Chodziło mi o to, aby nie uczyć się już teraz z myślą o piewszym semestrze.
Myślę, że jesteście na tyle dobrzy, że z matematyką na piewszym roku
poradzicie sobie bez problemu.
W matematyce jest szereg ważnych pojęć i pomysłów,
które dobrze poznać wcześniej, bo potem się nie chce.
Podobnie pewnie jest z każdą inną dziedziną.
15 cze 23:12
Metis: Rozumiem

Może ambitny, ale mamy
jc drugą połowę czerwca, lipiec, sierpień, wrzesień − to bardzo
dużo, a w pracy Nas nie chcą − przynajmniej mnie

Można się wiele nauczyć
15 cze 23:18
wolny: Nawet za granicą Cię nie chca?
16 cze 07:08
bezendu:
Jak HTML to HTML5 już a CSS 3
16 cze 08:42
Metis: Czytałem gdzieś, że HTML5 jest dość awaryjny
16 cze 12:42
Jack: ale np. Youtube to chyba wszyscy na html 5 ogladaja...w koncu pozwala na wiecej
− np zwiekszanie/zmniejszanie predkosci otwieranych filmow.
16 cze 12:48