Planimetria
demo: 1) Promień koła wpisanego w trójkąt równoboczny ma długość 6 cm. Oblicz pole tego trójkąta
2) Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym krótsza podstawa ma 8cm, ramię 12cm, a kąt
ostry ma miarę 30 stopni
3) Oblicz miary kątów równoległoboku, którego boki mają długość 6cm i 15cm, a pole jest równe
45√3 cm2
14 cze 22:56
demo: Ktoś pomoże? W tym pierwszym wyszło mi 12(36√3) cm2
14 cze 23:12
Jack:
1.
| | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
r = |
| h = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 6r | | 6√3r | |
zatem a = |
| = |
| = 2√3r |
| | √3 | | 3 | |
2.
a = 8
b = 8 + 12
√3
h = 6
3.
P = a*b*sin α
a = 6
b = 15
sin α = ...
α = ...
β = 180 − α = ...
14 cze 23:12
Jack: w 1. na oko 108√3
14 cze 23:18