całka nieoznaczona
natalka: całka nieoznaczona
1/x
√x2−1 dx
próbowałam przez podstawienie na różna sposoby za t brać cały pierwiatek, brać tylko to co jest
pod
pierwiastkiem, x wsadzić pod pierwiastem i wtedy podstawienie ale zawsze coś mi zostaje co nie
powinno
i już nie wiem co ja mam dalej robić
14 cze 20:10
drzemmajster: tu trzeba przez części
14 cze 20:16
Jerzy:
Podstawienie;
√x2 − 1 = t − x
| | t2+1 | | t2−1 | | t2−1 | |
x = |
| , dx = |
| , √x2 − 1 = |
| |
| | 2t | | 2t2 | | 2t | |
| | 2t | | 2t | | t2−1 | | dt | |
...= ∫ |
| * |
| * |
| dt = 2∫ |
| = |
| | t2+1 | | t2−1 | | 2t2 | | t2 +1 | |
= 2arctgt + C = 2arctg( x +
√x2−1)+ C
14 cze 20:20
Mariusz:
√x2−1=t−x
√x2−1=t
√x2−1=(x−1)t
Spróbuj jednego z tych podstawień
14 cze 20:20
natalka: dziękuję za pomoc

na to podstawienie nie wpadłam
14 cze 20:31
14 cze 20:49