matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
xxx:
jak to rozwiazac? ∫(e
2
x
)/(e
x
+1)dx
14 cze 20:58
Leszek:
podstawienie : e
x
+ 1 = t ; e
x
dx = dt
e
2x
t−1
1
zatem całka ∫
dx = ∫
dt = ∫dt − ∫
dt = t − ln(t) + C=
e
x
+1
t
t
= (1+e
x
) − ln(1 + e
x
) + C
14 cze 21:06
xxx:
czemu w liczniku jest t−1?
14 cze 21:36
Leszek:
ponieważ licznik : e
2x
= e
x
*e
x
=e
x
*(t−1) bo podstawienie było e
x
+1=t => e
x
=t−1
dt
drugie e
x
upraszcza się z zastąpieniem dx =
e
x
14 cze 21:44
xxx:
dzieki
14 cze 21:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick