matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proste rownanie trygonometryczne
Belle:
Rozwiąż równanie. ctg(3x)=ctg(x+π/4) Jak to zrobic algebraicznie? Lub jeśli prosciej−graficznie?
14 cze 18:54
Leszek:
ctg(3x)=ctg(x+π/4) => 3x=x+π/4 +kπ => 2x =π/4 +kπ => x=π/8 +kπ/2
14 cze 21:39