Pytanie odnośnie dzielenia w równaniach wykładniczych
Agregat: Dobry wieczór, chciałbym się dowiedzieć, a nie za bardzo mam jak z innego źródła o tej porze.
Czy dzielenie jakie zademonstruję poniżej jest dozwolone w matematyce?
2
5x−1*3
3x−1=6
x+8*4
x
2
5x−1*3
3x−1=(2*3)
x+8*4
x /:(2*3)
x+8
2
4x−9*3
2x−9=4
x
2
4x−9*3
2x−9=2
2x /:2
2x
2
2x−9*3
2x−9=1
6
2x−9=6
0
2x−9=0
14 cze 00:02
Janek191:
25x −1*33 x −1 = 6 x + 8*4x
22x*23 x −1*33 x−1 = 6x + 8*4x
4x*63 x −1 = 6x + 8*4x / : 6x + 8
4x*62 x − 9 = 4x / : 4x
62 x − 9 = 1
2 x − 9 = 0
2 x = 9
x = 4,5
======
14 cze 00:08
Agregat: W zasadzie to zrobiłeś dokładnie to samo
14 cze 00:11
Janek191:
Troszeczkę inaczej − wyszło to samo
14 cze 00:17