funkcja homograficzna
Adam:

Cześć

mam funkcję homograficzną
−ax, jaka jest odległość tego 'przegięcia' funkcji od początku
układu?
inaczej − jak obliczyć promień okręgu?
14 cze 10:09
ICSP: | | a2 | |
f(x) = x2 + |
| , x > 0 |
| | x2 | |
Szukamy minimum funkcji f(x). Stosując nierównośc między średnią arytmetyczną oraz geometryczną
mamy :
Jeżeli założymy dodatkowo a > 0 to otrzymujemy :
f(x) ≥ 2a. Stąd r =
√2a
14 cze 10:38
Adam: ICSP, dziękuję
14 cze 13:45
Jerzy:
Można też wyznaczyć punkt przecięcia hiperboli z prostą y = −x i obliczyć odległość tego punktu
od poczatku układu współrzędnych
14 cze 14:01