Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
pomocy: Błagam, pomocy
Udowodnij, że:
| sin(α+β)−sin(α−β) | |
| =−ctgα |
| cos(α+β)−cos(α−β) | |
14 cze 03:42
pomocy: Trzeba użyć wzoru na sumę i różnicy funkcji, ale nie potrafię tego zrobić, bardzo proszę
14 cze 04:46
6latek: | sinxcosy+cosxsiny−(sinxcosy−cosxsiny) | |
| |
| cosxcosy−sinxsiny−(cosxcosy+sinxsiny) | |
| | 2cosxsiny | | cosx | |
= |
| = − |
| = −ctgx |
| | −2sinxsiny | | sinx | |
Zamiast αiβ pisałem x i y (latwiej mi się pisalo
Powiedz co było w tym trudnego ?
14 cze 06:43
pomocy: Po prostu wciąż nie rozumiem skąd się to bierze, ale dziękuję
14 cze 06:51
14 cze 06:55
pomocy: Ok, teraz już rozumiem. Po prostu korzystałem z niewłaściwych wzorów. Dziękuję jeszcze raz
14 cze 06:59