14 cze 19:12
Jerzy:
Założenie: sinx ≠ 0
⇔ cos2x − 1 + sin4x = 0 ⇔ 1 − sin2x − 1 + sin4x = 0 ⇔ sin2x(sin2 x− 1) = 0
14 cze 19:16
Metis: sin2x+cos2x=1 ⇔ 1−cos2x=sin2x /*(−1) ⇔ −1+cos2x=−sin2x ⇔ −sin2x=cos2x−1
14 cze 19:16
Janek191:
sin
2 x + cos
2 x = 1 ⇒ cos
2 x − 1 = − sin
2 x
sin x ≠ 0 ⇒ x ≈ π*k ,k − dowolna liczba całkowita
Mamy więc
| − sin2 x | |
| + sin3 x = 0 |
| sin x | |
sin
3 x − sin x = 0
sin x*( sin
2 x − 1) = 0
sin x = 0 lub sin x = − 1 lub sin x = 1
Dokończ
14 cze 19:19
Jerzy:
@Janek191 ... sinx = 0 nie należy do rozwiązania
sin2x(sinx+1)(sinx − 1) = 0 ⇔ sinx = 1 lub sinx = −1
14 cze 19:22
Janek191:
Patrz II wiersz
14 cze 19:23
Jerzy:
To nie pisz w ostatniej linijce sinx = 0
14 cze 19:24
Zdzisław:
| | π | |
a dlaczego w odpowiedzi jest tylko x= |
| +kπ? |
| | 2 | |
14 cze 19:41
Jerzy:
Bo to jest to samo
14 cze 19:44