matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosta całka
xyz:
1
Całka
X
5
14 cze 20:24
Jerzy:
= ∫x
−5
dx ... całka elementarna
14 cze 20:25
xyz:
X
−
4
+ c
4
14 cze 20:29
Jerzy:
1
= −
x
−4
+ C
4
korzystasz ze wzoru ( dla: n ≠ − 1):
1
∫x
n
dx =
x
n+1
+ C
n+1
14 cze 20:29