matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
Enigma:
Oblicz równania różniczkowe: a) y'=cos
2
x b) y' + ytgx = cos
2
x Proszę o szczegółowe rozwiązanie.
14 cze 17:14
Jerzy:
a) scałkuj obustronnie b) CORJ : y = C*e
ln(cosx)
= C*cosx po uzmiennieniu stałej mamy: C'(x)*cosx = cos
2
x ⇔ C'(x) = cosx ⇔ C(x) = sinx
1
zatem: y = sinxcosx + C =
sin2x + C
2
14 cze 19:40