Sprawdźcie?
Poprawka mnie czeka :(: Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y= x2 +bx+c wiedząc, że pieerwidtkami tego
trójmianu są liczby 5 oraz − 3
y=(x−5)(x−3)
y=x2−8x+15
B =8 C=15
Dobrze?
14 cze 01:24
Metis: Dobrze
14 cze 01:35
Metis: Nie jednak nie.
y=(x−5)(x+3) , wymnóż.
14 cze 01:36
Poprawka mnie czeka :(: x2 +3x − 5x − 15
Ah, czyli będzie B = − 2 a c =−15
Zawsze znaki przy liczbach będę przeciwne gdy będę je wstawiać w nawias?
14 cze 01:42
Metis: Poczytaj o postaci iloczynowej funkcji kwadratowej oraz czym jest miejsce zerowe
14 cze 01:45
6latek: Tak dlatego ze postac iloczynowa jest taka
y=a(x−x1)(x−x2)
masz x1=5 i x2=−3
wstawiamy i mamy
y=a(x−5)(x−(−3))
y= (x−5)(x+3)
14 cze 08:08
14 cze 12:15
6latek: Powiem CI ze fb jest nie dla mnie
ja tutaj mam wsparcie
14 cze 12:53