Proste ekstremum.
tom: Cześć! Czy mógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie ? Tzn. Wiem, że trzeba policzyć ekstremum, ale
strasznie się w tym gubię. Bardzo by mi pomogło, jeśli ktoś by mi to rozwiązał i mógłbym
lecieć wg. tego schematu z resztą zadań.
W skrócie: Podaj największy iloczyn xyz, jeśli x+y+z=c, gdzie c = stała.
Wiem, że x+y+z=c, więc z = c−x−y, a dalej podstawiając to pod xyz mam xyc−x2y−xy2.
Liczę pierwsze podchodne: f'x = yc−2xy−y2 i fy' = xc−x2−2xy. Teraz powinienem przyrównać je
do zera, rozwiązać układ równań, żeby znaleźć punkty stacjonarne, potem obliczyć pochodne
drugiego rzędu, złożyć z nich wyznacznik,
obliczyć wyznacznik dla wszystkich punktów stacjonarnych i dalej: jeśli wyznacznik <0 lub =0 −
brak ekstremum, a jeśli > od 0 to w zależności od tego co znajduje się w macierze w lewym
górnym rogu, ma minimum lub maksimum.
Gubię się trochę w wyznaczaniu punktów stacjonarnych, więc jeśli mógłby mi ktoś to rozwiązać
chociaż do tego momentu to byłbym bardzo wdzięczny.
14 cze 19:56
tom: Małe odświeżenie:
Znalazłem coś, czego jeszcze nie przerabialiśmy, a mianowicie mnożnik Lagrange. Który
wykorzystuje się przy ekstremach warunkowych (a moje ekstremum jest warunkowe).
ΔF=λΔG
moje f(x,y,z) = xyz, a g(x,y,z) = x+y+z=c ⇒x+y+z−c=0
z tego wychodzi, iż
yz = λ
xz = λ
xy = λ
z tego mam yz = xz ⇒ y=x oraz yz=xy ⇒ z=x
| | c | | c | | c | |
x+y+z=c ⇒ 3x = c ⇒ x = |
| , y = |
| , z = |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | c3 | | c | | c | | c | |
Maksimum dla f(x,y,z) = xyz jest równe |
| w punkcie ( |
| , |
| , |
| ). Może |
| | 27 | | 3 | | 3 | | 3 | |
piszę głupoty bo poczytałem o tym sposobie kilkanaście minut temu, ale chyba jest ok, prawda ?
14 cze 22:14
jc: x = −t, y =−t, z=c+2t, x+y+z = c
xyz = (c+2t)t2 →∞ przy t→∞
Iloczyn nie jest ograniczony z góry!
14 cze 22:26
jc: Czy masz znaleźć ekstremum lokalne, czy wartość największą?
14 cze 23:15
Saizou :
korzystając z nierówności Am≥Gm mamy
| x+y+z | | c | | c3 | |
| = |
| ≥3√xyz → |
| ≥xyz |
| 3 | | 3 | | 27 | |
i to zachodzi dla x,y,z≥0
14 cze 23:19
tom: x,y,z są większe od zera. Zapomniałem napisać. jc: Mam znaleźć największą wartość iloczynu
x,y,z, gdy x+y+z=c
15 cze 08:29
jc: W takim razie posłuchaj
Saizou.
15 cze 08:42
piotr1973: f(x,y)=xy(c−x−y), 0<x<c, 0<y<c
| d | |
| (x (c−x−y) y) = y (c−2x−y) |
| dx | |
| d | |
| (x (c−x−y) y) = x (c−2y−x) |
| dy | |
y (c−2x−y) = 0
x (c−2y−x) = 0
0<x<c, 0<y<c
⇒ x = c/3, y = c/3 ⇒ z=c/3
dla formalności należy pokazać, że jest to maksimum
15 cze 09:44