rozłóż na czynniki wyrażenie
kali:
a) (3x+4)2 −4
b) (x2+x−4)2−(x+5)2
c) a2+b2−c2−2ab
odpowiedzi:
a) 3(x+2)(3x+2)
b) (x+1)2(x−3)(x+3)
c) (a−b−c)(a−b+c)
14 cze 19:16
Janek191:
Zastosuj wzór :
a2 − b2 = ( a − b)*(a + b)
14 cze 19:21
kali: to wiem ale nie wychodzi mi zgodnie z odp.
14 cze 19:24
Janek191:
c) a2 + b2 − c2 − 2 ab = a2 −2 a b + b2 − c2 = ( a − b)2 − c2 =
= ( a − b − c)*(a − b + c)
14 cze 19:27
Janek191:
b) ( x2 + x − 4)2 − ( x + 5)2 = ( x2 + x − 4 − x − 5)*( x2 + x − 4 + x + 5) =
= ( x2 − 9)*( x2 + 2 x + 1) = (x − 3)*( x + 3)*( x + 1)2
14 cze 19:41