Układ równań
Marciaaaa1993: Rozwiąż układ równań
x'=x+2y
y'=x−5sint
przy warunku x(0)=−1
y(0)=2
14 cze 18:41
Mariusz:
x'=Ax+B
(1−λ)(−λ)−2=0
λ
2−λ−2=0
(λ−2)(λ+1)=0
1. λ=2
−v
1+2v
2=0
2v
2=v
1
v
1(1,2)
2. λ=−1
2v
1+2v
2=0
v
1+v
2=0
v
2=−v
1
v
2(−1,1)
x(t)=C
1e
2t−C
2e
−t
y(t)=2C
1e
2t+C
2e
−t
| e
2t −e
−t|
| 2e
2t e
−t|
=e
t+2e
t=3e
t
|0 −e
−t|
|−5sin(t) e
−t|
−5e
−tsin(t)
|e
2t 0|
|2e
2t −5sin(t)|
−5e
2tsin(t)
y
s=C
1(t)y
1+C
2(t)y
2
14 cze 19:51
Mariusz:
Źle odczytałem wynik z wektorów własnych gdy zamienisz x z y
układ jednorodny będzie dobrze rozwiązany
Aby znaleźć rozwiązanie układu niejednorodnego uzmienniasz stałe
14 cze 20:00