Matematyka dyskretna
arek199602: Mamy 4 kule nierozróżnialne i 3 ponumerowane szuflady. Na ile sposobów można rozmieścić kule w
szufladach.
14 cze 11:37
14 cze 11:44
Mila:
To będą kombinacje z powtórzeniami.
x
1+x
2+x
3=4
Liczba rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
14 cze 15:24
Jerzy:
| | | | | |
Literówka ... = | , gdzie: k = 4 , n = 3 .... = | |
| | | |
14 cze 15:26
Mila:
Witaj
Jerzy, dlatego ja zawsze piszę równanie do takiego zadania, wtedy widzę lepiej.
Chociaż też nie byłam konsekwentna w zapisie, powinnam napisać:
14 cze 15:39
Jerzy:
Witaj
Milu
14 cze 15:40