planimetria
lepus: Najdłuższy bok trójkąta ma długość 5, a najkrótszy− długość 2. Jakie jest największe pole
trójkąta spełniającego te warunki? Obliczyłam, że trzeci bok może mieć długość (3;7). Co
dalej?
14 cze 22:59
Jack:
| | 1 | |
Pole dowolnego trojkata mozna wyrazic wzorem P = |
| * a * b * sin α |
| | 2 | |
u nas a = 5, b = 2
Pole jest najwieksze kiedy sin α jest najwiekszy. Sinus osiaga maksimum dla 90
o ktore wynosi
1.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem Polemax = |
| * a * b * sin 90 = |
| * a * b = |
| * 5*2* = 5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Zatem najwieksze pole wynosi 5.
14 cze 23:04