Obj bryly ograniczonej przez powierzchnie
H: Oblicz objetosc bryly ograniczonej przez powierzchnie: y+x−1=0, y+x2−1=0, z=0, z=6xy
14 cze 16:52
H: pomoglby ktos?
14 cze 17:28
piotr: ∫01∫1−x1−x2xydydx
14 cze 18:16
H: a jak do tego doszedles?
14 cze 18:27
piotr:
14 cze 18:34
H: Chodzi mi o cale rozwiazanie zadania
14 cze 18:37
H: Albo chociaz wskazowki, bo nie wiem jak zaczac
14 cze 18:38
H: halo halo
14 cze 19:54
Leszek:
1 1−x2 1 1−x2
V=6∫dx∫xydy= 6 *∫ dx[x*0,5*y2] = 3 * ∫ dx [x(1−x2)2 − x(1−x)2] =
0 1−x 0 1−x
1
= 3 * ∫ [x5 − 3x3 + 2x2]dx = 1/4
0
14 cze 20:58