Odcinek
Paweł: Oblicz pole ODCINKA koła o promieniu 5 wyznaczonego przez cięciwę AB i kąt AOB = 20°
Rozwiązałby mi to ktoś? Bardzo mi zależy!
14 cze 22:37
Jack: a nie czasem wycinka?
bo odcinek nie ma pola.
14 cze 22:44
Jack:

a nie, pardon, chodzi o taki odcinek...
My chcemy obliczyc ten pomaranczowy obszar.
zatem Pole odcinka = Pole wycinka − Pole trojkata
| α | | 20 | | 1 | | 25 | |
Pole wycinka ze wzoru= |
| * πr2 = |
| * π * 52 = |
| * π * 25 = |
| π |
| 360 | | 360 | | 18 | | 18 | |
| 1 | | 25 | |
Pole trojkata = |
| * 5 * 5 * sin 20 = |
| * sin 20 |
| 2 | | 2 | |
| 25 | | 25 | |
zatem Pole odcinka = |
| π − |
| * sin 20 |
| 18 | | 2 | |
sin 20 wez z tablic.
14 cze 22:54