matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.3.2017
Zadania
Odp.
0
ciąg:
Przepraszam że tutaj, ale może znajdzie się jakiś fizyk.
2
łoś:
mam do obliczenia taki uklad równań z dwiema niewiadomymi, wiem jak go rozwiązać, jednak chciałabym sprawdzić czy dobrze obliczyłam
0
aaa:
Udowodnij, stosując metodę przekątniową, że dla każdego nieskończonego ciągu {x
n
}∊X
ℕ
istnieje element z∊X \ {x
n
:n∊ℕ}.
24
342118
4
ciąg:
wyrazy a3=12 i a5=48 tworzą ciąg geometryczny.
0
Kali :
Nie korzystając z kalkulatora uzasadnij podaną nierówność :
4
ape:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A = (−4, −1), B = (−7, −5), C = (4, −7). Oblicz długość odcinka AD dwusiecznej kata przy wierzchołku A.
1
ejsi1:
Prosiłbym o pomoc.
7
mat:
a,b,c − geometryczny a+5,b+3,c+4 − arytmetyczny
4
marysia:
Witam, w jakiej kolejności rysuję się wykresy takich logarytmów?
3
Marta:
W okręgu średnica AB i cięciwa CD przecinają się w punkcie M. Kąt CMB jest równy 65 stopni, a kąt środkowy oparty na łuku BC jest równy 58 stopni. Oblicz miarę kąta ACD.
14
Kamil3:
Udowodnij, że dla a > 0 i b>0 prawdziwa jest nierówność
3
Przemek:
1. Zapisz zaprzeczenie schematu: p → (¬p ∨ q)
8
Karolina:
Zbadaj ekstrema funkcji dwóch zmiennych z= f(x,y)
3
mirabelka:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną? a)
tgx+cosx
cosxsinx
=
1
sin
+
1
cos
2
x
1
Xzc:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długośc 6 a krawędź boczna jest równa 4. Oblicz objętość i pole całkowite
2
mixon:
Określ monotoniczność funkcji. w jaki sposób to odczytać?
4
Marta:
Dany jest równoległobok ABCD. Przekątne przecinają się w punkcie S pod katem 60 stopni i ich długości wynoszą a i 2a. Oblicz długości boków równoległoboku.
4
Bartek:
Jak wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkty B(1,0) i D(1,5) z układu równań? Łatwo zauważyłem, że równanie prostej to x=2 lecz chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś to
6
Bartra:
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak wyznaczyć tutaj miejsce zerowe, wiem że dziedzina R\ {2
√
2
}
1
1
F(x) =
−
√
x
2
+4
√
2
x +8
2
√
2
1
Janek191:
3 a + 3 b = 54 / : 3
7
Tadeusz:
9a
2
=5a
2
+7a+2 ⇒ 4a
2
−7a−2=0
0
Karolina:
Hej, potrzebuje pomocy z jednym przykładem, niezbyt wiem jak się za niego zabrać ponieważ po obliczeniu pochodnych pierwszego rzędu wychodzą równania które nie wiem jak rozwiązać by
0
yy:
zbadać zbieżność szeregu :∑(ln(n+1)−ln(n))/((3n+1)(
√
n
−
√
n−1
)) przy n→
∞
3
asia:
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna a długość 25, a tangens kąta ostrego jest równy 5,5. Oblicz obwód tego trójkąta. Nie rozumiem tego..
3
c39:
2
n
5
n
(−1−4*
)
5
n
a
n
=
2
n
5
n
(5−2*
)
5
n
17
Xzc:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długośc 6 a krawędź boczna jest równa 4. Oblicz objętość i pole całkowite
7
Michał:
Spośród cyfr 1,3,6,7,8,9 losujemy dwie. Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejności losowania i otrzymujemy liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba jest
3
Click:
Rozłóż na czynniki wyrażenie x
3
−4x
2
−4x+16
1
Dede:
sinx
cosx*cosx−sinx*(−sinx)
1
f'(x)=(tan x)' = (
)'=
=
cosx
cos
2
x
cos
2
x
=1 + tan
2
x
4
Anii:
:::rysunek::: Pole trapezu ABCD o podstawach AD i BC (AD > BC) jest równe 48.
4
Pomocy :
1)Oblicz V i Pb ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni a krawędź podstawy wynosi 4 2) Wysokość ostrosłupa
0
cotyniepowiesz98:
Skąd wziął się wzór P(AnB')=P(A)−P(AnB)
Bo nie mam go w kartach, a bez niego nie mogę zrobić dowodu.
2
cotyniepowiesz98:
Oblicz, ile jest wszystkich liczb siedmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero i na dokładnie dwóch miejscach stoją cyfry parzyste.
3
bezendu:
Ma ktoś może książkę 60 zadań z przekształceniem laplace'a?
1
MAteusz:
2
Cześć, potrzebuje pomocy z tym zadaniem. Nie bardzo wiem jak to zrobić, to
komplikuje
x
mi sprawe. Znależć ogólne rozwiązanie równania różniczkowego drugiego rzędu
2
holo_:
Na bokach trójkąta prostokątnego, równoramiennego o przyprostokątnej a zbudowano kwadraty tak, że boki tego trójkąta są bokami tych kwadratów. Połączono środki symetrii tych kwadratów
4
kazimierz:
Oblicz granicę lim (
n
3
+3n
n
2
+2
−
n
2
+7n
n+21
)
1
Al:
Wyznacz iloraz malejącego ciągu geometrycznego, jeśli suma wyrazów pierwszego, drugiego i trzeciego wynosi −7 (minus siedem), a wyraz piąty jest
9
matematyk ze śląska:
Takie tam zadanko. Prosiłbym o podanie samego wyniku. Wielkie dzięki!
1
Gapa:
Wielomian W (x) przy dzieleniu przez (x +1) daje resztę −3 a przy dzieleniu przez (x−4) daje resztę 2.
1
szatekk:
:::rysunek::: Mam wykazać, że wiedząc o tym, że kąt ostry tego równoległoboku ma miarę α, kąt |∡EPF|=2α.
4
Hexr:
Symetryczną i sześcienną kostką do gry rzucają kolejno: Adam, Bartek i Czarek. Zwycięża osoba, która jako pierwsza wyrzuci "szóstkę". Oblicz prawdopodobieństwo wygranej Adama.
3
jay:
a) Oblicz odległość punktów i środek odcinka AB [A = (−3,5) B=(2,1) b) Oblicz odległość punktu punktu P = (−4,2) od prostej y = 3x−1
1
brzoza:
Dany jest trójkąt o bokach długości a,b i c.Uzasadnij że suma obwodów kół o średnicach a i b jest
1
Kacper:
naszkicuj wykres funkcji g przekształcając odpowiednio wykres funkcji f(x)=2|x| a)g(x)=2|4−x|
1
izol:
Dany jest trójkąt o bokach 8, 15 i 17. Które z podanych zdań jest fałszywe? 1. Pole tego trójkąta ma 60
6
jay:
Napisz równanie prostej równoległej do: a) y =
3
4
x + 2 i przechodzącej przez P = (−2,4)
3
matura:
Ostatnie zadanie ode mnie i więcej nie męczę, dziękuję za wcześniejszą pomoc!
W pierwszym rzędzie sali kinowej jest 20 miejsc, a każdy kolejny rząd liczy o 4 miejsca więcej
2
matura:
proste o równaniach y=ax +b i y= bx+a −1 przecinają się w punkcie P(2,4). Wyznacz współrzędne x punktów przecięcia przez te proste osi ox. Wystarczy obliczyć z układu równan, dostać a i b, a
2
matura:
Na maturze z matematyki do każdego zadania zamkniętego podane są 4 odpowiedzi, z których 1 jest poprawna. Rozwiązujemy test wybierając losowo odpowiedzi. Jakie jest prawdopodobienstwo, że
6
hexo:
Ile wynosi średnica okręgu o równaniu x
2
+ y
2
+6x −8y = 0?
6
AstroMiś:
Losujemy ze zbioru liczb 1 3 4 5 7 i 8 bez zwracania do momentu, aż wylosujemy liczbę pierwszą, bądź liczbę podzielną przez 3. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że będziemy losować co
4
kuba:
Pomózcie pany. Wzor na n z K=Ko(1+r/m)
n
m
2
AstroMiś:
Oblicz wartość wyrażenia (cosα : 1−sinα) + (cosα : 1 +sinα) Mam nadzieję, że można zrozumieć o co chodzi
2
be_cuteee:
Wykaż, że nierówność 2a
2
+ b
2
+1 ≥2a(b+1) jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej a i b. Ma ktoś pomysł?
8
be_cuteee:
Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 12 i jednym kącie ostrym α o mierze 60 stopni. Z wierzchołka tego kąta poprowadzono dwusieczną. Oblicz długość odcinka łączącego
4
hexo:
Klasa Lolka liczy n osób, wśród których jest sześciu chłopców. na uroczystość szkolną należy wybrać dwuosobową delegację, losując kolejno dwa spośród n losów oznaczonych numerami uczniów
2
Maturzystka:
Punkt A(4,8) należy do okręgu, który jest styczny do osi OX w punkcie B(4,0). Oblicz różnicę między polem kwadratu wpisanego w ten okrąg a polem trójkąta równobocznego wpisanego w ten
16
brzoza:
Do kwadratu różnicy dwóch dowolnych liczb parzystych dodano różnicę kwadratów tych liczb. Udowodnij że otrzymana liczba jest podzielna przez 8.
8
gray:
Prosta przechodząca przez dwa punkty: a) A = (−2,4) B=(8,2)
0
Matem:
Wykaż, że n prostych rozcina płaszczyznę na n(n+1)/2 +1 obszarów.
6
Agata2711:
niech x=
√
5
−1
2
. wskaż równość nieprawdziwą.
10
Monika:
Dla funkcji f(x)=sin
2
x−2sinx+4
2
Pytanie:
S11=50 czyli 11*a6=50?
5
Janusz:
Jak obliczyć krzywą beziera mając 3 punkty czy może ktoś pokazać?
17
Paweł:
Witam, mam takie zadanie . Obliczyć funkcję po x i po y
5
PrzyszlyMakler:
Łatwe zadanko, ale już dwa razy policzyłem i dwa razy to samo mi wyszło, a w odpowiedzi inaczej.
1
Maatyk:
Witajcie, potrzebuje pomocy. Mam udowodnić indukcyjnie, że n prostych rozcina płaszczyznę na n*(n+1)/2+1.
9
StrasznyNieogar:
Ktoś wytłumaczy mi dlaczego robiąc to zadanie
https://www.zadania.info/d974/4653609
1
aaa:
Dla m,n≥1 m,n∊N
3
Kasia:
Które wyrazy ciągu (a
n
) są ujemne, a które większe od 3? c) a
n
= 4 sin(n
π
2
)
7
Cezary:
:::rysunek::: Trójkątną działkę o bokach 100, 80 i 70 m należy podzielić na dwie działki o równym polu,
1
Funckja:
funkcje trygonometryczne. Dobry wieczór wszystkim, mam zadanie z fizyki. Cegłę rzucono pod kątem α = 5° do poziomu. Pod jakim kątem należałoby ją rzucić z tą samą
3
ommm:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią boczną kąt α 45* Wyznacz objętość tego ostrosłupa jeśli jego podstawa wynosi 100cm
2
1
zxc:
(−2√2)
2
Ile to jest?
5
ommm:
dlaczego 8
√
3
≠ 4