Prosta przechodząca przez dwa punkty
gray: Prosta przechodząca przez dwa punkty:
a) A = (−2,4) B=(8,2)
b) P = (−3,0) B=(5,1)
Przykład a rozwiązałem prosiłbym tylko o wynik a co do b to nie rozumiem tego wogóle.
14 mar 13:23
Jerzy:
b) rozwiązujesz tak samo jak a)
14 mar 13:24
gray: | | 6 | | 12 | |
W pierwszym będzie y= |
| x − |
| ? |
| | 6 | | 6 | |
14 mar 13:31
Jerzy:
Nie.
14 mar 13:35
14 mar 13:39
gray: A mógłbyś napisać jak to rozwiązałeś?
14 mar 14:12
Jerzy:
y = ax + b
4 = −2a + b
2 = 8a + b
i z tego układu obliczasz: a i b .
14 mar 14:13
gray: Czyli w przykładzie b równanie powinno wyglądać następująco:
0 = −3a + b
1 = 5a + b
−1 = −8
| | 1 | | 3 | |
czyli b) y= |
| x + − |
| |
| | 8 | | 8 | |
14 mar 14:55
14 mar 15:00