Równoległobok
Marta: Dany jest równoległobok ABCD. Przekątne przecinają się w punkcie S pod katem
60 stopni i ich długości wynoszą a i 2a. Oblicz długości boków równoległoboku.
14 mar 20:23
Adamm: twierdzenie Cosinusów
14 mar 20:26
Marta: Nie znam. Bardziej związki miarowe. Proszę jednak o podanie wyników,bo wyszły mi dwie wersje
14 mar 20:28
Adamm:
![rysunek](rys/130488.png)
zauważmy że przekątne przecinają się w połowie
z tw. Cosinusów mamy
x
2=(a/2)
2+a
2−2*(a/2)*a*cos60
o
skąd x=a*
√3/2
y
2=(a/2)
2+a
2+2*(a/2)*a*cos60
o
skąd y=a*
√7/2
14 mar 20:32
Marta: Dziękuję
14 mar 20:35