zadanko z trójkątami
matematyk ze śląska: Takie tam zadanko.
Prosiłbym o podanie samego wyniku. Wielkie dzięki!
W trójkącie prostokątnym ABC dane są |∡C|=90. Odcinek AD taki, że D∊BC
dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty równoramienne: trójkąt ADC (AC=CD) i trójkąt ABD (AD=DB).
Oblicz miary kątów ostrych trójkąta ABC.
14 mar 17:47
matematyk ze śląska: Dzięki za pomoc!
14 mar 18:08
14 mar 18:11
matematyk ze śląska:
14 mar 18:20
matematyk ze śląska: |∡ADB| = 180*−β
β=2α
4α=90*
α=22*30'
β=45*
14 mar 18:27
matematyk ze śląska: No więc |∡cba| = α = 22*30'
|∡cab| = α+β = 67*30'
14 mar 18:33
matematyk ze śląska: Sprawdzi mnie ktoś?
14 mar 18:35
Mila:
![rysunek](rys/130480.png)
Prosiłeś o sam wynik!
p=a
√2
| a+a√2 | |
tg∡A= |
| =1+√2⇔|∡A|=67,5o |
| a | |
i
14 mar 18:36
Mila:
Dobrze.
β=2α − jako kąt zewnętrzny ΔABD
14 mar 18:39
matematyk ze śląska: Wyraziłem się niejasno przepraszam.
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
Pozwolę sobie przytoczyć słynną sentencję:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." − Albert Einstein
14 mar 18:44