ciągi
mat: a,b,c − geometryczny
a+5,b+3,c+4 − arytmetyczny
a+b+c=18
wyznacz a,b,c
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu, wiem że trzeba ułożyć z tego trzy równania, ale układałem je i
coś mi nie wychodziło
14 mar 22:10
mat: w liczeniu
14 mar 22:10
Jack:
z wlasnosci geo :
b2 = a * c
z wlasnosci aryt.
2*(b+3) = (a+5) + (c+4)
zatem uklad to
{b2=ac
{2b+6=a+c+9
{a+b+c=18
*zauwaz ze z ostatniego a+c=18−b i podstawiajac do drugiego otrzymamy
2b+6=18−b+9
14 mar 22:15
wmboczek: najlepiej pozbyć się b
2b+6=a+c+9 /+b
3b−3=18
14 mar 22:16
mat: b powinno wyjść 7?
14 mar 22:28
Jack: tak
14 mar 22:29
mat: mam teraz równanie bo podstawiłem że a=11−c z tego a+c=18−b wiedząc że b=7
i mam 49=(11−c)c
i wychodzi mi c2−11c+49 i delta <0 z tego a nie powinna
14 mar 22:31
mat: coś tu jest nie tak?
14 mar 22:38