Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Bartek: Jak wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkty B(1,0) i D(1,5) z układu równań?
Łatwo zauważyłem, że równanie prostej to x=2 lecz chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś to
rozpisać na układy równań i znaleźć współczynniki a i b. Doszedłem do układu równań:
{0=a+b
{5=a+b
14 mar 20:14
Bartek: x=1*
14 mar 20:15
Adamm: prosta nie będzie postaci y=ax+b
równanie prostej to x=1
14 mar 20:15
Bartek: A jak to rozpisać, żeby dojść do takiego wyniku? Jedyną możliwością jest korzystanie z rysunku?
14 mar 20:17
Adamm: jeżeli bardzo musisz używać układu równań, to zrób to tak
Ax+By+C=0 <− równanie prostej
stąd A+C=0 oraz A+5B+C=0 skąd B=0, C=−A
Ax−A=0
x−1=0
14 mar 20:17