Zbadaj ekstrema funkcji dwóch zmiennych z= f(x,y)
Karolina: Zbadaj ekstrema funkcji dwóch zmiennych z= f(x,y)
Hej, potrzebuje pomocy z jednym przykładem, niezbyt wiem jak się za niego zabrać ponieważ po
obliczeniu pochodnych pierwszego rzędu wychodzą równania które nie wiem jak rozwiązać by
wyznaczyć punkty stacjonarne, z góry dziękuje za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zbadaj ekstrema funkcji dwóch zmiennych z= f(x,y)
f(x,y) = x
4+y
4−2x
2+4xy−2y
14 mar 20:52
Jack:
fx(x,y) = 4x3 − 4x + 4y
fy(x,y) = 4y3 + 4x − 2
{4x3 − 4x + 4y = 0
{4y3 + 4x − 2 = 0
{x3 − x + y = 0
{2y3 + 2x − 1 = 0
i od tego momentu masz problem?
14 mar 20:59
Karolina: tak, dalej nie wiem jak sobie poradzic z tym
14 mar 21:04
Jack: hm, zadnych "ladnych" rozw. nie widze... na pewno dobrze przepisane?
14 mar 21:04
14 mar 21:06
Jack: to poki co nie pomoge ; /
14 mar 21:16
Karolina: no okej dzieki za checi
![emotka](emots/1/mruga.gif)
a co sadzisz o tym zeby policzyc pochodne czastkowe drugiego rzedu
i wtedy probowac cos dalej dzialac? mozna tak zrobic w ogole?
14 mar 21:19
Jack: mozna, ale nic nie rozwiaze bez punktow stacjonarnych
14 mar 21:43
grzest:
Zadanie jest nie do rozwiązania (na tym poziomie) wskutek pomyłki w druku. Gdyby podaną funkcję
zmodyfikować do postaci:
f(x,y) = x
4+y
4−2x
2+4xy−2y
2
wtedy pochodne cząstkowe będą równe:
⎧ | 4x3−4x+4y=0 | |
⎩ | 4y3+4x−4y=0 |
|
Co można łatwo rozwiązać.
Wynik f(x,y)
min=−8 w punktach (
√2,−
√2), (−
√2,
√2) jest wtedy zgodny z odpowiedzią
podaną w książce.
14 mar 21:56