Ostrosłupy
Xzc: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długośc 6 a krawędź boczna jest równa
4. Oblicz objętość i pole całkowite
14 mar 19:40
Adamm:
![rysunek](rys/130484.png)
| 2 | |
odcinek zaznaczony na czerwono to |
| wysokości podstawy |
| 3 | |
wyliczasz z tego oraz twierdzenia Pitagorasa wysokość ostrosłupa, po czym pole podstawy
podstawiasz do wzoru
14 mar 19:43
Xzc: Nie rozumiem co co chodzi z tym 23 do czego mam to podstawić ?
14 mar 19:48
Xzc: up
14 mar 19:52
Wielomian: Spodek wysokości ostrosłupa, to środek okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa
14 mar 19:54
Xzc: Nie rozumiem jeszcze bardziej
![](emots/2/zeby.gif)
może jakiś wzór dokładny ?
14 mar 19:56
Wielomian: Jak się dzieli wysokość w trójkącie równobocznym ?
14 mar 19:58
Xzc: No tak jak wyżej na rysunku
23 ale do czego mam to podstawić
14 mar 20:00
Wielomian: Obliczasz te 2/3 wysokości podstawy i masz trójkąt prostokątny z wysokości ostrosłupa, 2/3
wysokości podstawy i krawędzi bocznej
14 mar 20:03
Xzc: Mógłbyś mi to chociaż zacząć bo kompletnie nie ogarniam
14 mar 20:05
Xzc: /
14 mar 20:10
Wielomian: Jaki masz wzór na wysokość w trójkącie równobocznym ?
14 mar 20:10
Xzc: h=
a √32
14 mar 20:13
Xzc: i teraz x=
23 * h
x=
a √32
14 mar 20:17
Wielomian: wylicz wysokosc, nastepnie jej 2/3
14 mar 20:18
Xzc: I za a podstawiam 6 tak jak na rysunku i z tego wychodzi mi x=3√3 i teraz pitagoras ?
14 mar 20:18
Wielomian: Nie mam za bardzo jak liczyc, ale jak nie robisz bledow rachunkowych to tak
14 mar 20:20
Xzc: Pitagoras mie nie wychodzi czyli coś pomieszałem
14 mar 20:24