Krzywa beziera
Janusz: Jak obliczyć krzywą beziera mając 3 punkty czy może ktoś pokazać?
Załóżmy, że mam 3 punkty:
A=(1,5)
B=(5,8)
C=(9,16)
Jak obliczyć z tego?
14 mar 11:41
Jerzy:
Do określenia krzywej Beziera są potrzebne 4 punkty.
14 mar 11:48
jc:
(x,y) = (1−t)2 (1,5) + 2 (1−t)t (5,8) + t2 (9,16)
14 mar 11:50
14 mar 12:08
Janusz: A co to jest t?
14 mar 12:56
jc: t jest parametrem. Nie napisałem, ale zakładamy, że t należy do przedziału [0,1].
Zmieniając t od 0 do 1 poruszamy się od A do C.
Oczywiście jak chcesz, to możesz wyeliminować t, tylko po co?
14 mar 14:11