klasa
hexo: Klasa Lolka liczy n osób, wśród których jest sześciu chłopców. na uroczystość szkolną należy
wybrać dwuosobową delegację, losując kolejno dwa spośród n losów oznaczonych numerami uczniów
w dzienniku szkolnym. Prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych osób będzie dokładnie 1
chłopiec, wynosi 3/7. ile wynosi moc Ω i jaki wzór opisuje moc zdarzenia, że wylosowani
zostali jeden chłopiec i jedna dziewczynka?
14 mar 14:45
14 mar 14:53
hexo: a masz jakiś pomysł jak to inaczej zapisać?
14 mar 15:00
Jerzy:
| | | | | | | | n! | | (n−1)*n | |
Mam .... | = 6 ; | = 6 − n ; | = |
| = |
| |
| | | | | 2!(n−2)! | | 2 | |
14 mar 15:03
hexo: Dzięki stary!
14 mar 15:04