matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indeksowane sumy i iloczyny zbiorow
aaa:
Dla m,n≥1 m,n∊N
1
A
m,n
= {x∊R: x+m<
}
n
Znajdź:
∞
∞
∩ U A
m,n
n=1 m=1
∞
∞
U ∩ A
m,n
m=1 n=1
14 mar 09:31
Pytający:
1
1
1
1. =∩
n=1
∞
({x∊ℛ: x<
−1}∪{x∊ℛ: x<
−2}∪{x∊ℛ: x<
−3}∪...) =
n
n
n
1
= ∩
n=1
∞
({x∊ℛ: x<
−1}) =
n
1
1
1
= {x∊ℛ: x<
−1}∩{x∊ℛ: x<
−1}∩{x∊ℛ: x<
−1}∩... =
1
2
3
= {x∊ℛ: x≤−1}
1
1
1
2. =U
m=1
∞
({x∊ℛ: x<
−m}∩{x∊ℛ: x<
−m}∩{x∊ℛ: x<
−m}∩...) =
1
2
3
= U
m=1
∞
({x∊ℛ: x≤−m}) = = {x∊ℛ: x≤−1}∪{x∊ℛ: x≤−2}∪{x∊ℛ: x≤−3}∪... = = {x∊ℛ: x≤−1}
14 mar 14:31