zadanie
Monika:
Dla funkcji f(x)=sin2x−2sinx+4
jakie będą wartości dla f '(0) i f ' (pi)
14 mar 12:21
Jerzy:
f'(x) = sin2x − 2cosx
f'(0) = 0 − 2 = −2
f'(π) = 0 − 2(−1) = 2
14 mar 12:41
Monika: a mi dla pi wyszło =sin(2pi)−2cospi
czy to jest okej
14 mar 12:42
Jerzy:
no i teraz oblicz wartość.
14 mar 12:43
Monika: i czy dla o moze byc równiez takie rozwiazanie jak: f ' (0)= (f(0))'
14 mar 12:43
Monika: no ale własnie nie wiem jak mam obliczyc ta wartosc zbytnio
14 mar 12:44
Jerzy:
sin(2π) = ?
cos(π) = ?
14 mar 12:46
Jerzy:
Przecież podałem Ci rozwiązania 12:41
14 mar 12:46
Monika: sin(2pi)= 0
cos(pi)= −1
okej juz rozumiem
a z tym zerem to jak
14 mar 12:48
Monika: dobrze ale chce to zrouzmiec nie tylko wiedzie odpowiedz, ale dzikeuje
14 mar 12:49
Jerzy:
f'(0) = sin(2*0) − 2cos(0) = 0 − 2*1 = −2
14 mar 12:51