Twierdzenie Talesa
Cezary:

Trójkątną działkę o bokach 100, 80 i 70 m należy podzielić na dwie działki o równym polu,
prowadząc przez działkę linię graniczną równoległą do najdłuższego boku. Oblicz:
a) Jaki będzie obwód trójkątnej działki powstałej po podziale;
b) Jakie będą długości podstaw drugiej działki (tej o kształcie trapezu)
Zupełnie nie mogę sobie tego zobrazować. Wiem że to z Twierdzenia Talesa.
Czy rysunek ma wyglądać tak?
14 mar 07:46
Jack: "Rownolegla do najdluzszego boku" czyli do przeciwprostokatnej. A Ty narysowales ze do
przyprostokatnej
14 mar 08:09
Cezary:

aaa ok czyli tak?
14 mar 08:43
Cezary: Nie rozumiem dlaczego obwód w a) ma wyjść
14 mar 08:53
Jerzy:
Wiesz co to jest równoległa do najdłuższego boku ?
14 mar 09:04
Cezary:

Cos takiego?
14 mar 09:24
Jerzy:
Dokładnie tak.
14 mar 09:26
adam: Jeśli pole trójkąta zmniejszysz o połowę, to boki trójkąta zmniejszą się o współczynnik
k=1/√2
więc obwód wynosi
100k+80k+70k=250k ⇒ 250/√2
A k obliczysz ze wzoru na pole trójkąta:
P= 1/4 √(a + b − c) (a − b + c) (−a + b + c) (a + b + c)
gdzie dla P/2
a→ak, b→bk, c→ck
14 mar 15:52