Problem z miejscem zerowym
Bartra: Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak wyznaczyć tutaj miejsce zerowe, wiem że dziedzina R\ {2
√2 }
| | 1 | | 1 | |
F(x) = |
| − |
| |
| | √ x 2 +4 √ 2 x +8 | | 2 √2 | |
14 mar 20:02
Tadeusz:
f(x)=0 |x+2
√2|=2
√2 x=0
14 mar 20:08
Janek191:
| | 2 √2 − √x2 + 4√2 x + 8 | |
f(x) = |
| |
| | √(x2 + 4 √2 x + 8)*( 2 √2) | |
więc
2
√2 =
√x2 + 3√2 x + 8
8 = x
2 +3
√2 x + 8
x
2 + 2
√2 x = 0
x*( x + 2
√2) = 0
x = 0 lub x = − 2
√2
====================
14 mar 20:09
'Leszek: F(x) =0 ⇔ ulamki algebraiczne sa rowne to ich mianowniki tez sa rowne
czyli sprowadza sie to do rozwiazania rownania :
x2 + 4 √2x+8 = 8 ,dziedzina x≥ − 4
Dokoncz !
14 mar 20:10
'Leszek: Chyba zle odczytalem wyrazenie pod pierwiastkiem ?
14 mar 20:11
Bartra: Już mi wyszło, dzięki za pomoc
14 mar 20:17
Tadeusz:
Ja odczytałam inaczej ... trochę na czuja
14 mar 20:18