średnica okręgu
hexo: Ile wynosi średnica okręgu o równaniu x2 + y2 +6x −8y = 0?
14 mar 15:28
Jerzy:
2 razy promień.
14 mar 15:28
Janek191:
( x + 3)2 − 9 + ( y − 4)2 − 16 = 0
(x + 3)2 + ( y − 4)2 = 52
więc r = 5 oraz d =2 r = 10
===========================
14 mar 15:29
Jack: Na oko 10.
14 mar 15:30
Adamm: składasz do wzoru skróconego mnożenia
(x+3)2+(y−4)2=25
r=√25=5
średnica wynosi 10
14 mar 15:30
Jerzy:
(x + 3)2 − 9 + (y − 4)2 − 16 = 0 ⇔ (x+2)2 + (y−4)2 = 25 , czyli: r = ?
14 mar 15:30
hexo: Dziena!
14 mar 15:36