trójkąt
izol: Dany jest trójkąt o bokach 8, 15 i 17. Które z podanych zdań jest fałszywe?
1. Pole tego trójkąta ma 60
2. trójkąt jest prostokątny
3. średnica okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa 6
4. średnica okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa 8,5
Napewno 1 i 2 są prawdziwe
Mariusz:
1.
Wzór Herona
a+b+c=8+15+17=40
√20*12*5*3=
√3600=60
2.
Tw odwrotne do Pitagorasa
8
2+15
2=17
2
64+225=289
289=289
3.
4.
Tutaj można by skorzystać z twierdzenia sinusów
Z tw cosinusów
17
2=8
2+15
2−2*8*15*cos(γ)
wnosimy że kąt prosty znajduje się naprzeciw boku o długości 17 jednostek
Gdybyśmy chcieli skorzystać ze stosunku innego boku do sinusa naprzeciwległego kąta
to sinus kąta liczymy korzystając z twierdzenia cosinusów i jedynki trygonometrycznej
2R=17
Jeśli nie znamy tw sinusów (różne dziwne cięcia zrobili ostatnio w programie)
to można skorzystać z wzoru na pole powierzchni