matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
123
ciąg:
wyrazy a3=12 i a5=48 tworzą ciąg geometryczny. Podaj wzór ciągu
14 mar 22:53
Tadeusz:
a
1
=3 q=2 a
n
=3*2
n−1
14 mar 23:02
ciąg:
Mógłbyś mi napisać skąd? Co i jak, bardziej interesuje mnie metoda.
14 mar 23:08
Pytający:
a
5
a
3
=a
1
q
2
, a
5
=a
1
q
4
⇒
=q
2
a
3
48
q
2
=
=4 ⇒ q=2 ∨ q=−2
12
a
3
12
a
1
=
=
=3
q
2
4
a
n
=3*2
n−1
∨ a
n
=3*(−2)
n−1
14 mar 23:13
Tadeusz:
a
3
=a
1
q
2
a
5
a
5
=a
1
q
4
=q
2
q
2
=4 q
1
=−2 q
2
=2
a
3
a
3
12
a
1
=
=
=3
q
2
4
a
n
1
=3*(−2)
n−1
a
n
2
=3*(2)
n−1
14 mar 23:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick