tożsamości trygonometryczne, uzasadnienie
mirabelka: Udowodnij tożsamość trygonometryczną?
a) tgx+cosxcosxsinx = 1sin + 1cos2x
b)ctgx+1ctgx−1 = 1+tgx1−tgx
c)tgx−ctgxtgx+ctgx = {tg2x−1}{tg2x+1}
14 mar 20:46
Tadeusz:
b)
| | ctgx+1 | | | | 1+tgx | | tgx | |
L: |
| = |
| = |
| * |
| |
| | ctgx−1 | | | | tgx | | 1−tgx | |
i wszystko jasne
14 mar 20:55
irena_1:
| | tgx+cosx | | tgx | | cosx | |
L= |
| = |
| + |
| = |
| | cosxsinx | | sinx cosx | | sinx cosx | |
| | sinxcosx | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| | sinx cosx | | sinx | |
| | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| =P |
| | sinxcos2x | | sinx | | cos2x | | sinx | |
14 mar 20:59
mirabelka: dziękuję za pomoc
14 mar 21:41