Ciągi
Kasia: Które wyrazy ciągu (a
n) są ujemne, a które większe od 3?
c) a
n = 4 sin(n
π2)
Proszę bardzo o dokładne wytłumaczenie. Nie mogę tego zrozumieć
14 mar 09:07
Jerzy:
Podstaw sobie kilka początkowych n i zobacz jak sie wyrazy układają.
14 mar 09:16
Kasia: Tak zrobiłam, ale nie mam pojęcia co dalej z tym.
dla n=1 4
dla n=2 0
dla n=3 −4
dla n=4 0
jak z tego zbudować jakąś zależność?
4k+1>3
a co z ujemnymi?
w odpowiedziach wynik to 4k−1, a nie powinno być 4k+3? jest między nimi jakaś różnica?
14 mar 09:27
Jerzy:
Zauważ,że wyrazy dodatnie to: 1 , 5 , 9 , 13 ..... , a ujemne: 3 , 7 , 11 , 15 ....
Czyli dla dodatnich:
ak = 1 + (k − 1)*4 = 1 + 4k − 4 = 4k − 3
Dla ujemnych:
ak = 3 + (k − 1)*4 = 3 + 4k − 4 = 4k − 1
14 mar 09:50