Funkcja wielu zmiennych
Paweł: Witam, mam takie zadanie . Obliczyć funkcję po x i po y
f(x,y) = ysinx
Więc tak po x daje mi wynik : y * cosx i zgadza się z odpowiedzią
Natomiast po y z moich obliczeń daje mi wynik cosx ,a ma być sinx.
Bardzo proszę o pomoc
14 mar 10:42
Jerzy:
To chyba mają być pochodne cząstkowe:
f'x = ycosx
f'y = sinx
14 mar 10:44
Paweł: Tak dokładnie, tylko skąd sinx w drugim?
14 mar 10:49
Jerzy:
Licząć pochodną po y , traktujesz sinx jako stałą, a pochodna z (a*y) = a
14 mar 10:54
Paweł: Dziękuję
![](emots/2/usmiech2.gif)
Mam jeszcze taki przykład :
f(x,y) = x
2 * y * lnx
I znów po y mam pewien problem.
Skoro po y to x = stała, czyli mogę x
2 przed nawias i mam x
2 * (y * lnx) i z tego pochodną ?
Wynik powinien wyjść : x
2 * lnx tylko mi zostaje y jeszcze?
Dziękuję
14 mar 11:06
Jerzy:
| 1 | |
f'x = y*(x2*lnx)' = y*(2x*lnx + x2* |
| ) = xy(2lnx + 1) |
| x | |
14 mar 11:10
Jerzy:
f'y = x2*lnx
14 mar 11:11
Jerzy:
Licząc po y , iloczyn: x2*lnx − to stała.
14 mar 11:12
Paweł: Dziękuje
14 mar 14:36
Paweł: Prośba o ewentualną korektę , bo albo wynik zły ,albo ja coś pomieszałem
![](emots/2/usmiech2.gif)
F(x,y) = ( 5x
3 + 5 )
3
F'x = 3 * ( 5x
3 +5 )
2 * ( 5x
3 +5 ) ' = (15x
3 + 15 )
2 * 15x
2
Według odp wynik to : 45x
2y (5x
3y + 5)
2
F'y = 5x
3 (3x
3y + 3)
2
Według odp wynik to : 15x
3 (5x
3y + 5)
2
14 mar 15:06
Jerzy:
Popraw funkcję. F(x,y)
14 mar 15:08
Paweł: f(x,y) = (5x3y+5)3
14 mar 15:09
Jerzy:
f'x = 3(5x3y + 5)2*15x2y
14 mar 15:12
Adamm: fx=3(5x3y+5)2*(15x2y)
fy=3(5x3y+5)2*(5x3)
14 mar 15:13
Jerzy:
f'y = 3(5x3y + 5)2*5x3
14 mar 15:14
Paweł: Czyli w drugim coś z odp. nie tak
![](emots/2/usmiech2.gif)
A w pierwszym widzę już tez mój błąd
Mogę zapytać czemu 15x
2y ?
14 mar 15:17
Jerzy:
To pochodna nawiasu , funkcji wewnetrznej.
14 mar 15:18
Adamm: przecież te same pochodne ci napisaliśmy co w odpowiedzi
14 mar 15:18