Rzut kostką
Hexr: Symetryczną i sześcienną kostką do gry rzucają kolejno: Adam, Bartek i Czarek. Zwycięża osoba,
która jako pierwsza wyrzuci "szóstkę". Oblicz prawdopodobieństwo wygranej Adama.
14 mar 17:24
Adamm: kolejne prawdopodobieństwa wygranej
1/6, (5/6)*(1/6), (5/6)
2*(1/6), ...
prawdopodobieństwo że wygra Adam:
| 1 | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
P(A)= |
| +( |
| )3* |
| +( |
| )6* |
| +...= |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| 1 | | 1 | | 62 | | 36 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| 6 | | 1−(5/6)3 | | 63−53 | | 91 | |
14 mar 17:32
Hexr: Serdeczne dzięki
14 mar 17:39
Hexr: Aczkolwiek nie do końca mogę załapać
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Mogę liczyć na małe rozjaśnienie?
14 mar 17:42
Adamm: przecież to proste
jakie prawdopodobieństwo wygranej mamy w n−tym kroku?
P(Mn)=(5/6)n−1*(1/6)
skoro doszliśmy do n−tego kroku to znaczy że musiało się zdarzyć n−1 porażek na co
prawdopodobieństwo jest 5/6, a jeśli wygramy to prawdopodobieństwo na to jest 1/6
prawdopodobieństwo że Adam wygra to oczywiście suma prawdopodobieństw że
wygra w każdym swoim ruchu
dlatego sumujemy je wszystkie, a jest to po prostu ciąg geometryczny
14 mar 17:47