,.,
Pełcio: Pytanie
![](emots/2/jezyk1.gif)
Czy do starych tematów mogę dostać się jedynie wtedy, kiedy znam dokładną datę wpisu?
Bo chciałem zobaczyć jedno zadanie, które pamiętam że tu dawałem, ale jak wpisuję w
wyszukiwarkę to nie szuka, a średnio tak przeglądać to archiwum
14 mar 23:00
Ajtek:
Możesz poszukać po nicku.
14 mar 23:02
Pełcio: Niestety, tam jest też do pewnego momentu, całości nie ma.
14 mar 23:03
Mila:
Niestety wyszukiwarka kiepsko działa. Może wpisz początek zadania w wyszukiwarke.
14 mar 23:03
Ajtek:
No to nie mam pomysłu.
14 mar 23:04
Ajtek:
Witaj
Mila
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
14 mar 23:04
Pełcio: No właśnie
Milu tak próbowałem, wyskoczyły jednak zupełnie nie powiązane z tym co chce 2
zadania
14 mar 23:05
Mila:
Witaj Ajtek.
Pełcio o co chodzi, może ja znajdę.
14 mar 23:23
Pełcio: Już zrobiłem właśnie, ale kurcze szkoda, że nie da się tego znaleźć, bo różne fajne zadanka tam
miałem
![](emots/2/zeby.gif)
Ale
Milu możesz spróbować, zobaczymy może u Ciebie znajdzie, np.
Wykaż, że jeżeli a,b,c są takimi liczbami nieujemnymi, że a+b+c=1, to
jestem na 98% pewny że kiedyś to tutaj poszło
14 mar 23:34
14 mar 23:36
Pełcio: Jak to zrobiłeś czarodzieju?
14 mar 23:38
Metis:
14 mar 23:40
14 mar 23:41
Pełcio: Rzeczywiście, tak działa, dzięki!
Pozdrawiam wszystkich
14 mar 23:47
relaa:
Kolejne.
a + b | | b + c | | a + c | |
| + |
| + |
| ≥ 6 |
c | | a | | b | |
14 mar 23:48
Mila:
14 mar 23:53
Pełcio: więc
dodając stronami:
a+b | | b+c | | a+c | |
| + |
| + |
| ≥6 ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
c | | a | | b | |
14 mar 23:55
relaa:
Oczywiście a, b, c > 0.
14 mar 23:57
Pełcio: a no właśnie
14 mar 23:58
relaa:
a, b, c > 0 oraz a + b + c = 1
√2a + 1 + √2b + 1 + √2c + 1 ≤ √15
15 mar 00:00
Krzysiek: Z jensena, f(x)=√2x+1
15 mar 00:26
relaa:
Jasne, ale
Pełcio średnio rozumie nierówność Jensena.
Kolejne, jak coś można będzie jeszcze czegoś poszukać.
Dla a, b > 0 i a
2 + b
2 = 1 wykazać, że a
3 + b
3 ≥
√2ab.
| a3 + b6 | |
Dla a, b > 0 wykazać |
| ≥ 3ab2 − 4. |
| 2 | |
Dla n, m ∊ N udowodnić
i = 1 ∑
n (2i − 1)
m ≥ n
m + 1.
15 mar 00:45
Pełcio: no, w końcu..
![](emots/2/jezyk1.gif)
A≤K
√2a+1+√2b+1+√2c+1 | | √2a+12+√2b+12+√2c+12 | |
| ≤√ |
| |
3 | | 3 | |
do kwadratu i mamy
√2a+1+√2b+1+√2c+1 | | 5 | |
| ≤ √ |
| |
3 | | 3 | |
| 5 | |
√2a+1+√2b+1+√2c+1≤√ |
| *9 |
| 3 | |
√2a+1+
√2b+1+
√2c+1≤
√15
15 mar 00:49
Pełcio: Na dziś tyle, jutro popróbuję, dziękuję i dobranoc
15 mar 00:50
Krzysiek: relaa, 1 z ciągów jednomonotonicznych
15 mar 01:18
Adam: | ∑(2i−1)m | | ∑(2j−1) | |
( |
| )1/m≥ |
| =n |
| n | | n | |
przekształcając dostajemy żądaną nierówność
15 mar 06:55
Krzysiek: 1 z Czebyszewa
15 mar 09:51
Mariusz:
Jeśli chcesz skorzystać z wyszukiwarki Google to możesz spróbować w ten sposób
Wpisujesz swoje pytanie i dopisujesz site:matematyka.pisz.pl/forum
15 mar 10:00
Pełcio: Mariusz no właśnie tak zadziałało
relaa próbuję już dosyć długo i nic nie mogę zdziałać..
15 mar 16:43
relaa:
Z którym masz problem?
15 mar 16:44
Pełcio: Żadne mi nie wyszło
![](emots/2/jezyk1.gif)
Zacznijmy od pierwszego.
Myślałem że będzie K≥A, ale albo coś źle przekształcam albo to nie tak, próbowałem też pare
innych opcji ale nie wychodzi nic.
15 mar 16:54
Pełcio: Przepraszam, K≥G.
15 mar 16:57
Pełcio: a
6+b
6≤ 2a
3b
3
(a
3+b
3)
2−2a
3b
3≤ 2a
3b
3
(a
3+b
3)
2≤ 4a
3b
3
15 mar 16:59
relaa:
Zaprezentuj jak robisz.
15 mar 17:00
relaa:
Które to jest?
15 mar 17:01
Pełcio: a3 + b3 ≥ √2ab <−−−−− to chcemy
ale po coś jest też dane a2+b2=1, więc to tak nie może być
15 mar 17:02
relaa:
Spróbuj kwadratową i geometryczną dla liczb a oraz b.
15 mar 17:04
15 mar 17:09
relaa:
Dalej
Dodatkowo wykorzystaj teraz nierówność między średnią potęgową rzędu 3 ze średnią
kwadratową (potęgowa rzędu 2).
15 mar 17:16
Pełcio: | a3+b3 | |
3√ |
| ≥√2ab i z tego wynika, że |
| 2 | |
a
3+b
3≥
√2ab
15 mar 17:29
relaa:
3√a3 + b3 | | √a2 + b2 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| |
3√2 | | √2 | | √2 | |
15 mar 17:39
Pełcio: Ano, ładniej
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a tak się zastanawiam, czy jak by zostało tak jak ja mam to jest to dobre
rozwiązanie?
Czy zabraliby za to punkty?
no bo jeśli
3√x≥ czegoś to tym bardziej x≥ czegoś
15 mar 17:45
Pełcio: ok, bzdura, nieważne
15 mar 17:46
relaa:
Miałem nawet dać Ci przykład jak bardzo się mylisz, ale że sam doszedłeś do tego, że to
bzdura to w porządku.
15 mar 17:50
Krzysiek: Z Czebyszewa też wychodzi
15 mar 17:57
Pełcio: Czy do tego 2 nie ma żadnych założeń oprócz a,b>0?
15 mar 17:57
Pełcio: Pewnie tak
Krzysiek, ale ja próbuję bardziej elementarnymi sposobami
15 mar 18:00
relaa:
Tylko a, b > 0.
15 mar 18:05
15 mar 18:08
Adamm: równość zachodzi tylko gdy
a=2, b=√2
15 mar 18:11
Pełcio: Adamm chwila, dla jakich to liczb jest?
15 mar 18:15
Adamm: dodatnich oczywiście
15 mar 18:16
Pełcio: Znaczy chodzi mi o to, dla jakich liczb są to średnie.
dlaczego w mianowniku po prawej stronie jest 2*3?
15 mar 18:18
Adamm: a3/2, b6/2, 4
15 mar 18:19
Adamm: teraz moje zadanie
znaleźć wszystkie funkcje ciągłe spełniające dla każdego x, y
f(x+y)=f(x)+f(y) ∧ f(xy)=f(x)f(y)
15 mar 18:21
Pełcio: O kurcze, niezłe to, ale ciężko na to wpaść
![](emots/2/jezyk1.gif)
Funkcje? Spróbuję, ale takich rzeczy nie mam poćwiczonych raczej
15 mar 18:24
Adamm: łatwo na to wpaść bo
relaa podsyła niestety tylko zadania ze średnimi potęgowymi
15 mar 18:27
Adamm: oczywiście x, y∊ℛ
15 mar 18:28
Krzysiek: f(x)=x i f(x)=0
15 mar 18:31
relaa:
Adamm podsyłam, bo Pełcio dopytywał o nie i chciałem żeby wreszcie i sobie przyswoił.
15 mar 18:35
Adamm: skoro Pełcio dopytywał to ok
po prostu myślałem nad większą różnorodnością, bo konkretne zadania są strasznie przewidywalne
15 mar 18:37
Pełcio: Dziękuję
relaa, na pewno te zadanka coś dadzą
Adamm niestety, nie umiem tego zrobić
15 mar 18:38
Adamm: powiedz z czym masz problem, spróbuję ci pomóc
15 mar 18:38
Pełcio: No dla nie są takie przewidywalne
![](emots/2/jezyk1.gif)
Znaczy wiadomo, że chodzi o średnie, ale nie zawsze
jeszcze umiem ją dobrze zbudować.
Co do Twojego
Adamm to tak
f(x)+f(y)= f(x)f(y)
f(x)= f(x)f(y)− f(y)
f(x)= f(y)[f(x)−1]
może to głupoty, bo nie wiem w sumie nawet jak to zacząć
15 mar 18:44
Adamm: czemu przyrównałeś oba wyrażenia? nie są one takie same
xy≠x+y
pierwsza rzecz jaką powinieneś zrobić to pobawić się chwilę z tym równaniem
spróbuj poeksperymentować
15 mar 18:47
Pełcio: no to widać że na pewno jedna musi być =0, ale co więcej to nie wiem
15 mar 18:49
Pełcio: znaczy może być* równa zero i wtedy działa
15 mar 18:50
Krzysiek: f(x)=ax spełnia pierwsze równanie
axy=a2xy
a=0 lub a=1
Czyli mamy dwie funkcje które spełniają oba równania: f(x)=x i f(x)=0
15 mar 18:57
Pełcio: axy=a2xy, ale skąd się to wzięło?
15 mar 19:05
Krzysiek: Podstawiając do drugiego równania
15 mar 19:07
Adamm: podstawił f(x)=ax to drugiego wzoru
Krzysiek zna pewną zależność, ale nie jest ona potrzebna, próbuj
15 mar 19:07
Pełcio: nie wiem jednak dlaczego, nie powinno być a2x2y2?
15 mar 19:17
jc: Nie musimy zakładać ciągłości.
f(1) f(1)=f(1), a więc f(1)=0 lub f(1)=1.
f(x)=f(x)f(1)
Jeśli f(1) = 0, to f(x)=0.
f(0)=f(0)+f(0), f(0)=0
f(x+(−x)) = f(0)=0
f(x+(−x)) = f(x) + f(−x)
f(−x) = −f(x)
Dalej rozważamy przypadek f(1)=1.
f(n)=n
f(m (n/m) ) = m f(n/m)
f(m (n/m) ) = f(n) = n
f(n/m) = (m/n)
Zatem f(r) = r dla wymiernych r.
f(t2) = f(t)2 ≥ 0, czyli dla x ≥ 0, f(x) ≥ 0.
A stąd wynika, że jeśli x≥y, to f(x) ≥f(y).
Mamy bowiem f(x−y) ≥ 0, czyli f(x) ≥ f(y).
Załóżmy, że dla pewnego x, f(x) > x.
Wtedy f(x) > r > x dla pewnej liczby wymiernej r.
Stąd r = f(r) > f(x) i mamy sprzeczność.
Podobnie w przypadku f(x)<x.
Pozostaje więc f(x)=x, co jak łatwo sprawdzić jest rozwiązaniem.
15 mar 19:30
Adamm:
15 mar 20:30
Adamm: Dobry Wieczór
15 mar 20:30
Pełcio: No ładnie
Adamm jaką zależność miałeś na myśli? może łatwiej będzie ją zrozumieć niż robić to bez
niej?
15 mar 20:36