Termodynamika - może to forum matematyczne ale nie wiem gdzie to wrzucić
ciąg: Przepraszam że tutaj, ale może znajdzie się jakiś fizyk.
W zamkniętym zbiorniku z tłokiem pod stałym ciśnieniem o wartości p=1,5*105 Pa powietrze jest
podgrzewane od objętości początkowej V1=0,25m3 do objętości końcowej V2=0,75m3. Początkowa
temperatura powietrza t1=15 o C
Potraktuj powietrze jako dwuatomowy gaz doskonały, dla którego ciepło molowe przy stałym
ciśnieniu cp = 72 R gdzie R jest stałą gazową. Masa molowa powietrza u=29 g/mol
oblicz
a) mase powietrza w zbiorniku
b) końcową temperaturę powietrza
c)pracę wykonaną przez gaz
d)ciepło dostarczone do układu
e)zmianę energii wewnętrznej gazu
14 mar 23:43