Czynniki
Click: Rozłóż na czynniki wyrażenie x3−4x2−4x+16
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste k dla których wyrazenie 4a2 − ka + 4 można zpaisać w
postaci kwadratu sumy oraz wszystkie liczby rzeczywiste m dla których wyrazenie 16a2 − 24a +
m można zapisać w postaci kwadratu różnicy.
14 mar 19:24
Janek191:
... = x2*(x − 4) − 4*(x − 4) = ( x − 4)*(x2 − 4) =( x − 4)*(x − 2)*(x + 2)
14 mar 19:34
Janek191:
4 a2 − k a + 4 = ( 2 a − 2)2 = 4 a2 − 8 a + 4 ⇒ k = 8
14 mar 19:36
Janek191:
16 a2 − 24 a +m = ( 4 a − 3)2 = 16 a2 − 24 a + 9
m = 9
14 mar 20:48