matematykaszkolna.pl
DDDDD Dede:
 sinx cosx*cosx−sinx*(−sinx) 1 
f'(x)=(tan x)' = (

)'=

=

 cosx  cos2 x  cos2 x 
=1 + tan2 x Zatem:
 1 2sinx 
f''(x)=(1+ tan2 x)'= 2 tan x *

=

 cos2 x cos3 x 
Moje pytanie:
 1 
Skąd w pochodnej drugiego rzędu wzięło się wyrażenie

 cos2 x 
14 mar 19:15
'Leszek: Bo jest to pochodna funkcji zlozonej , czyli liczysz pochodna tg2 x jako funkcje potegowa i mnozymy przez pochodna tg x .
14 mar 19:21
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25
p{2}2
p{81}81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick