Rachunek prawdopodobieństwa
Michał: Spośród cyfr 1,3,6,7,8,9 losujemy dwie. Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejności losowania i
otrzymujemy liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba jest
nieparzysta lub jej cyfry należą do zbioru {1,3,6}, jeżeli:
a) cyfry mogą się powtarzać
b) cyfry się nie powtarzają
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Podpunkt a rozpisałem jako pierwszy warunek to 6 * 4 = 24. A drugi warunek ze zbiorami to {13,
16, 31, 36, 61, 63}. A więc 4 liczby się powtarzają, 2 są nowe, co daje 26 zdarzeń
sprzyjających. Omega = 6 * 6 = 36, więc P(A) = 26/36. Jednak jest to błędne rozwiązanie...
14 mar 19:39
Michał: Podpunkt b rozwiązałem.
14 mar 19:42
Wielomian: Jaka jest odpowiedź do a ) ?
14 mar 20:04
Michał: 3/4
14 mar 20:06
Pytający: W a) cyfry mogą się powtarzać, więc pominąłeś 11, 33, 66, co daje jedną nówkę (66), więc będzie
27/36=3/4.
14 mar 20:11
Wielomian: 66 brakuje
14 mar 20:12
Wielomian: Wops, kolega był szybszy
14 mar 20:12
Michał: Aha... Dzięki wielkie. Myślałem że cyfry w zbiorze nie mogą się powtarzać, a z powtarzalnością
chodzi tylko o ten pierwszy rdzeń. Dzięki wielkie.
14 mar 20:14
Mat96MU: Wiem, że to stare, ale kolega sam rozwiązał b i nie podał wyniku 😀
Sam ten podpunkt b rozwiązałem, ale wynik w odpowiedziach się trochę nie zgadza, więc proszę o
pomoc.
Cyfry się nie powtarzają więc Ω=6*5=30
Warunek o nieparzystych to liczby 13, 17, 19, 31 ect ... obliczyłem jako 3*6=18
Drugi warunek to zbiór czyli liczby 13, 16, 31, 36, 61, 63 − tutaj są dwie nowe liczby
Sumując A to 18+2=20
Czyli prawdopodobieństwo wynosi 20/30=2/3
Odpowiedzi podają 11/15, więc moje pytanie kto się myli

😀
12 cze 22:43
salamandra: b) Zróbmy z przeciwnego, tj.Jest parzysta i jej liczby nie należą do zbioru {1,3,6}− wtedy
odpada nam 16 i 36.
|Ω|=30
dla "1"− jedna opcja (18)
dla "3"− jedna opcja (38)
dla "6"− jedna opcja
dla "7" dwie opcje
dla "8"− jedna opcja
dla "9"− dwie opcje
Suma: 8
więc wychodziłoby, że jest nieparzysta lub jej cyfry się nie powtarzają, to prawdopodobieństwo
12 cze 23:20
Poprostupatryk:
To ja też dorzucę swoje b)
1) Ilość takich liczb, której cyfry należą do zbioru {1, 3, 6} i są parzyste

{1,6}, {3,6} czyli 2 liczby
Gdyby były nieparzyste to będą zawierały się w kolejnym podpunkcie
2)Ilość takich liczb, że z wylosowanych liczb utworzymy liczbę nieparzystą:
− pierwsza wylosowana liczba jest nieparzysta: 4 * 3 = 12
− pierwsza wylosowana liczba jest parzysta: 2 * 4 = 8
| | 2 + 12 + 8 | | 11 | |
P(a) = |
| = |
| |
| | 30 | | 15 | |
12 cze 23:44
salamandra: Hm, to co u mnie jest źle?
12 cze 23:51
Poprostupatryk:
Wydaje mi się, że szczegół brzmi w "lub". W treści jest:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba jest nieparzysta
lub jej cyfry należą do zbioru {1,3,6}
Zdarzeniem przeciwnym do tego jest, oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba jest:
−nieparzysta i jej cyfry należą do zbioru {1,3,6}, ale także
−parzysta lub jej liczby nie należą do zbioru {1,3,6},
−parzysta i jej liczby nie należą do zbioru {1,3,6},
13 cze 00:11
Bleee:
Salamandra − już na pierwszy rzut oka widać że coś jest nie tak... w zbiorze cyfr z których
wybierasz masz więcej cyfr nieparzystych niż parzystych − to już powinno Ci sugerować ze
prawdopodobieństwo powinno wyjść większe od 1/2, a jeszcze na dokładkę dojdą dwie opcje czyli
16 i 36.
Ty bardzo ładnie rozpisałeś zdarzenie przeciwne... obliczyłeś jego moc = 8 po czym.....
| | 30 − 8 | | 8 | |
Napisałeś że P(A') = |
| więc P(A) = |
| |
| | 30 | | 30 | |
13 cze 08:04
Bleee:
Patryk − heeeeellll nooooooł



Słowo LUB oznacza że spełniony jest przynajmniej jeden z warunków, więc zdarzenia przeciwne to
takie zdarzenia w których nie zaszedł ŻADEN z tych warunków

Na przykład:
We wtorek znajdziesz na ulicy 1'000 PLN
lub dobrze napiszesz maturę.
Przeciwne: we wtorek NIE znajdziesz tysiaka na ulicy
i NIE napiszesz dobrze matury.
13 cze 08:08
Mat96MU: Dzięki za pomoc. Pomijając późniejsze dyskusje

Patryk dobrze rozwiązał i uświadomił mi mój
błąd.
Ja licząc nieparzyste zobaczyłem że podstawiając 1 lub 3 jako pierwszą wylosowaną to takich
liczb jest 3, więc automatycznie policzyłem 6*3=18
Jednak, gdy pierwszą wylosowaną jest parzysta to przecież takich liczb jest 4: np. 61, 63, 67,
69
To samo powtarza się przy "9", więc znalazły się dwie zguby i prawdopodobieństwo wynosi 11/15
13 cze 10:00
salamandra: Hm, a to, że nie należą do zbioru {1,3,6}, to oznacza, że ŻADNA z cyfr nie może należeć do tego
zbioru? Czy liczba nie może się składać z dwóch cyfr z tego zbioru?
13 cze 10:13
salamandra: | | 22 | |
i tak @Bleee, nie wiem czemu napisałem P(A')= |
| |
| | 30 | |
13 cze 10:14
Poprostupatryk: Ufff dobrze, że nie mam we wtorek matury

Nie patrzyłem dokładnie rozwiązania salamandry i nie wyłapałem tego błędu rachunkowego, jako
że było późno w nocy.
Bleee chodziło mi o to, że jeżeli w warunkach zadania mamy spójnik i, lub to nie
ma sensu układać zdarzenia w przeciwnego. Szczególnie jak wielkość zbioru jest taka mała,
że można je od razu wypisać.
13 cze 10:25
salamandra: Czemu we wtorek?
13 cze 10:27
wredulus_pospolitus:
Patryk −−− a gdzie w moim zdaniu było podane, że chodzi o WTORKOWĄ maturę
13 cze 10:57