Prosta równoległa i prostopadła
jay: Napisz równanie prostej równoległej do:
a) y = 34x + 2 i przechodzącej przez P = (−2,4)
b) y= −2x + 1 i przechodzącej przez B = (3, −1)
14 mar 15:56
14 mar 15:58
Jack: W czym problemu?
14 mar 15:59
Tadeusz:
b)
y+1=−2(x−3)
14 mar 15:59
jay: A mógłbyś rozpisać dokładnie jak w przykładzie b wyszedł ci taki wynik?
14 mar 16:09
Tadeusz:
to jest równanie pęku prostych przechodzących przez punkt B po wstawieniu współczynnika
a=−2
14 mar 16:18
Tadeusz:
możesz też inaczej
y=ax+b
za a podstawiasz −2 czyli y=−2x+b
i wstawiasz współrzędne punktu B
−1=2*(−3)+b ⇒ b=5
i ostatecznie y=−2x+5
14 mar 16:21