Ciąg zbiezny
StrasznyNieogar: Ktoś wytłumaczy mi dlaczego robiąc to zadanie
https://www.zadania.info/d974/4653609
Robiłem tak jak tam, ale z mianownika wyciągam pierwiastki.
| | 3√2 | | √2 | | 3√2 | |
S= |
| / (1 − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 − √2 | |
Wyciągam z mianownika i wychodzi źle
Ktoś wie dlaczego?
14 mar 09:32
ElizaR: Uzyskany wynik jest dobry. Ale działania nie zostały doprowadzone do końca. Trzeba licznik i
mianownik podzielić przez √2.
14 mar 09:42
Jerzy:
Twój wynik jest identyczny jak tam.
Usuń niewymierności mianowników, to zobaczysz.
14 mar 09:42
StrasznyNieogar: | | √2 | |
Rzeczywiscie jak pomnoze przez |
| to wychodzi |
| | √2 | |
| | 2+√2 | |
A nie mogę pomnożyć przez |
| ? |
| | 2+√2 | |
I w mianowniku mam wzór skr. mnożenia
14 mar 10:15
Jerzy:
To Ci napisałem 09:42
14 mar 10:18
StrasznyNieogar: No ja pomnoze przez to drugie to właśnie nie wychodzi
14 mar 10:18
StrasznyNieogar: jak*
14 mar 10:18
Jerzy:
| 3√2 | | 3√2(2 + √2) | |
| = |
| =3(√2 + 1) |
| 2 − √2 | | 4 − 2 | |
i taki sam wynik jest tam.
14 mar 10:24
StrasznyNieogar: Nie rozumiem jak taki sam?
14 mar 10:43
Jerzy:
| | 3 | |
Tam jest wynik: |
| .... i usuń niewymierność. |
| | √2 − 1 | |
14 mar 10:45