ciągi
matura: Ostatnie zadanie ode mnie i więcej nie męczę, dziękuję za wcześniejszą pomoc!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
W pierwszym rzędzie sali kinowej jest 20 miejsc, a każdy kolejny rząd liczy o 4 miejsca więcej
niż poprzedni. Ostatni rząd składa się z 40 miejsc. Ile miejsc jest w tej sali?
14 mar 15:48
Jerzy:
Na piechotę: 20 + 24 + 28 + 32 + ......+ 40
Lub ciagem arytmetycznym:
a
1 = 20 ; r = 40
n obliczysz ze wzoru : 40 = 20 + (n−1)*4
14 mar 15:52
Jerzy:
Upss .... a1 = 20 ; r = 4 ; an = 40
14 mar 15:53
matura: haha, dzięki, już wiem! ^^
14 mar 15:58