geometria na płaszczyźnie
Anii:
![rysunek](rys/130482.png)
Pole trapezu ABCD o podstawach AD i BC (AD > BC) jest równe 48.
Punkt O jest punktem przecięcia przekątnych trapezu.
Pole trójkąta AOB jest równe 9.
Wyznaczyć stosunek długości AD i BC podstaw trapezu.
Ktoś może ma jakikolwiek pomysł na to zadanie?
14 mar 18:53
Janek191:
@ Mila
P
ΔAOB = 9
14 mar 20:43
Mila:
Dziękuję
Janku, znowu źle przeczytałam.
Poprawię.
Pozdrawiam
14 mar 20:50
Eta:
![rysunek](rys/130494.png)
P=48 i P
1=9
P(trapezu)=(
√P1+
√P2)
2 ⇒ 3+
√P2=4
√3 ⇒
√P2=4
√3−3
| √P1 | | 3 | | 4√3+3 | |
k= |
| = |
| = ...........= |
| |
| √P2 | | 4√3−3 | | 13 | |
14 mar 21:31
Mila:
![rysunek](rys/130493.png)
b<a
P
ΔAOB=P
ΔCOD=9
| b | | OC | | b | |
ΔBOC ∼ΔAOD w skali k= |
| ⇒ |
| = |
| |
| a | | OA | | a | |
9 | | OC | | 9 | | b | | a | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔P=9* |
| |
P | | OA | | P | | a | | b | |
S+P+2*9=48
| 1 | |
x= |
| posprawdzaj rachunki |
| 3 | |
==========
Spr.
P=27, S=3
27+3+2*9=48
14 mar 21:32
Janek191:
Coś się Ecie pomyliło
15 mar 06:49
Anii: @ Mila
Dziękuję Ci bardzo
15 mar 14:48
Anii: Mam jeszcze pytanie skąd wzięło się to
9/P = |CO|/|OA|
15 mar 15:00
Anii: Dobra, już rozkiniłem
15 mar 15:05
Mila:
15 mar 15:12