...
brzoza: Do kwadratu różnicy dwóch dowolnych liczb parzystych dodano różnicę kwadratów tych liczb.
Udowodnij że otrzymana liczba jest podzielna przez 8.
może mi kto powiedzieć jak w równaniu zapisać dowolną liczbę parzystą?
14 mar 14:42
Jerzy:
(2k −2m)2 = (2k)2 − (2m)2 = (2k − 2m)(2k − 2m + 2k + 2m) = (2k − 2m)*(4k) = 8*(k−m)*k
14 mar 14:45
Jerzy:
...po pierwszym nawiasie jest oczywiście znak "+' , a nie "=" .
14 mar 14:46
brzoza: czyli liczba parzysta to np 2k lub 2n,2m itp?
14 mar 14:49
Jerzy:
Tak.
14 mar 14:50
brzoza: a jak zrobię tak:
(2a−2b)2 + (2a2−2b2)
(2a2−4ab+2b2) + (2a2−2b2)
4a2−4ab /*2
8a2−8ab
8(a2−ab)
to dobrze?
14 mar 15:23
Jerzy:
Już druga linijka źle.
14 mar 15:24
Jerzy:
Zresztą pierwsza też źle.
14 mar 15:25
Janek191:
(2 a − 2b)2 + ( 2a)2 − (2b)2)
14 mar 15:28
brzoza: a moglibyście to wyliczyć tak jak ja tylko że dobrze?
14 mar 15:32
Jerzy:
(2a − 2b)2 = 4a2 − 8ab + 4b2
14 mar 15:33
brzoza: aaaaa
14 mar 15:35
brzoza: a (2a)2=4a2
14 mar 15:35
brzoza: ?
14 mar 15:35
Janek191:
Tak
14 mar 15:36
Jerzy:
czyli: = 4a2 −8ab + 4b2 + 4a2 − 4b2 = 8a2 − 8ab = 8*(a2 − ab)
14 mar 15:36
brzoza: nooo,tak myślałem
14 mar 15:37